Les ciències de la naturalesa

Les ciències de la naturalesa tenen per objecte l'estudi de l'Univers; els seus components, la seva organització i la seva estructura, així com els fenòmens i els processos que hi tenen lloc. Segons l'objecte específic d'estudi, podem distinguir diverses ciències: l'astronomia, la geologia, la biologia, la física i la química.

Totes aquestes ciències ens ofereixen un coneixement científic que tracta de respondre el perquè de les coses que passen en el nostre entorn. La metodologia de treball dels científics es basa en l'aplicació del mètode científic. Una de les fases del mètode científic és l'experimentació, un moment estimulant i de gran creativitat, però que exigeix rigorositat i precisió.

I love fools' experiments. I am always making them (Charles Darwin)

Estudi dels aspectes interns i externs d'un peix osteïctic

Hem estudiat les parts externes i l'anatomia del verat (Scomber scombrus), un peix ossi de la familia dels escòmbrids que abunda al mar Mediterrani i a l'oceà Atlàntic.
Primer ens hem fixat en la forma, el color i les aletes per deduir per on neda; a aigües obertes o pel fons marí. També l'hem mesurat seguint lel protocol de camp.



Després hem observat les dents per deduir de què s'alimenta, i hem descobert els òrgans respiratoris sota l'opercle. 



Finalment, l'hem obert per observar l'anatomia interna i identificar els diferents òrgans funcionals.







  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS