Les ciències de la naturalesa

Les ciències de la naturalesa tenen per objecte l'estudi de l'Univers; els seus components, la seva organització i la seva estructura, així com els fenòmens i els processos que hi tenen lloc. Segons l'objecte específic d'estudi, podem distinguir diverses ciències: l'astronomia, la geologia, la biologia, la física i la química.

Totes aquestes ciències ens ofereixen un coneixement científic que tracta de respondre el perquè de les coses que passen en el nostre entorn. La metodologia de treball dels científics es basa en l'aplicació del mètode científic. Una de les fases del mètode científic és l'experimentació, un moment estimulant i de gran creativitat, però que exigeix rigorositat i precisió.

I love fools' experiments. I am always making them (Charles Darwin)

Observació de protozous

Els protozous són uns organismes unicel·lulars eucariotes que formen part del regne dels protist. Són aquàtics, de nutrició heteròtrofa i molts són mòbils. Els primers científics que els van estudiar van pensar que aquests éssers vius eren animals molt primitius. Per això els van anomenar protozous (del llatí proto, 'primer', i zou, 'animal').
 
S'agrupen en flagel·lats (que presenten flagels per moure's), ciliats (que presenten cilis per moure's), rizòpodes o ameboides (que presenten pseudòpodes per moure's) i esporozous (es mouen per simples contraccions del cos).
 
A la pràctica hem observat diversos ciliats amb l'ajuda del microscopi de mà a 225 augments, a més d'alguna alga unicel·lular com l'euglena i una clorofícea.


Protozous ciliats observats a la pràctica


Alga clorofícia (a l'esquerra) i Euglena (a la dreta)

Podeu descarregar-vos la pràctica aquí ALGUES I PROTOZOUS i el full d'identificació aquí DIBUIXOS PROTOZOUS



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada