Les ciències de la naturalesa

Les ciències de la naturalesa tenen per objecte l'estudi de l'Univers; els seus components, la seva organització i la seva estructura, així com els fenòmens i els processos que hi tenen lloc. Segons l'objecte específic d'estudi, podem distinguir diverses ciències: l'astronomia, la geologia, la biologia, la física i la química.

Totes aquestes ciències ens ofereixen un coneixement científic que tracta de respondre el perquè de les coses que passen en el nostre entorn. La metodologia de treball dels científics es basa en l'aplicació del mètode científic. Una de les fases del mètode científic és l'experimentació, un moment estimulant i de gran creativitat, però que exigeix rigorositat i precisió.

I love fools' experiments. I am always making them (Charles Darwin)

Estudi de les molses, les hepàtiques i les falgueres

Les molses i les hepàtiques són plantes que formen el grup dels briòfits. No tenen ni flors ni llavors i no presenten ni òrgans ni vasos conductors. L’estructura principal està formada per un gametòfit on podem observar els rizoides (falses arrels), els caulidis (falses tiges) i els fil·lidis (falses fulles). Es reprodueixen per espores que es formen en un esporangi protegit per una còfia, situat a l’estructura reproductora: l’esporòfit.

Detall dels fil·lidis
 
Detall dels rizoides (prims i de color blanc) i del cauloide (gruixut i de color verd)

Detall de l'esporangi

Talus d'una hepàtica per la cara superior

Talus d'una hepàtica per la cara inferior on s'observen els rizoides

Les falgueres tampoc tenen ni flors ni llavors, però sí que presenten òrgans i vasos conductors. Presenten arrels i una tija subterrània, el rizoma. Formen el grup del pteridòfits. Els esporangis s’agrupen en els sorus: uns puntets de color ataronjat situats al revers de les frondes o falses fulles.

Esporangis agrupats en sorus rodons amb moltes espores escampades

Esporangis agrupats en sorus allargats

Podeu descarregar-vos la pràctica aquí MOLSES i FALGUERES
 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada